Tamppaustalkoot!

Tamppaustalkoot!

Blogi12

Kintulammin retkeilyalueella vietettiin tamppaustalkoita 13.-15.10. viikonloppuna! Tarkoitus oli vahvistaa alueelle langoin ja puumaalauksin merkattuja uusia reittejä myös maapohjan osalta. Tähän tarvittiin kymmenittäin jykeviä kengänpohjia, sekä aimo annos Pirkanmaalaista tamppaushenkeä.

Paikalle oli kutsuttu väkeä pääosin sosiaalisen median kautta ja jo ennakolta oli nähtävissä, että tapahtuma herätti suunnattomasti mielenkiintoa. Tapahtuman pääpaikaksi saimme alueen ytimessä sijaitsevan Kortejärven tilan. Siellä oli tilaa ruokailla, saunoa ja majoittua sekä ulkona, että sisällä.

Ensimmäinen tamppausjono nytkähti liikkeelle perjantaina klo 18.00. Parinkymmenen hengen ”tamppue” vaappui pitkin hämärtyvää metsää Kaukaloisen kautta kohden Kintulammia. Otsalamput syttyivät puolessa välissä matkaa ja metsä näyttäytyi varsin uudessa valossa. Matkanteko ja aika tuntuivat pysähtyneen. Takaisin Kortejärvelle saavuttiin sopivasti saunan ollessa valmiina vastaanottamaan kostean metsän sankarit.

Tamppausryhmä X.

 

Kortejärven tila ja vähintäänkin ansaitut talkookeitot.

 

YLE mukana karkeloissa

Lauantai olikin sitten melkoista tamppauksen juhlaa. Väkeä saapui jo aamutuimaan lisää paikalle ja lähdimme matkaan klo 10.00 Yleisradion Suomikierroksen valtakunnallisen lähetyksen merkeissä!

Lauantain lähtötunnelmia YLE:n siivittämänä.

Vajaat kolmekymmentä tamppaajaa raahasivat rytmikkäästi jalkojaan pitkin Kintulammin kosteaa maaperää. Varsin pian selvisi, että varvukkoa sisältävä tampasto, eli tampattava alue, oli kaikkein haastavinta alustaa. Sellaisilla seuduilla tamppaaminen tuli suorittaa erityistä saappaankärkitekniikkaa käyttäen. Tässä onnistuivat vain harjaantuneimmat tamppaajat, mutta kaikkien panos yleistamppauksessa oli kuitenkin tähdellisen merkittävää. Kuten ohessa olevalta videolta varsin hyvin käy selväksi, pyhää oppia oli tarttunut mukaan myös tamppauksen suurmestareilta.

 

Lauantain aamulenkin lisäksi päivään mahtui vielä ns. pitkälenkki, sekä iltapuolen kolmas lenkki. Väkeä tuli ja meni ja jokainen tamppue täyttyi runsaslukuisesti aktiivisista tamppaajista. Harjaantuneimmat ja kestävimmät tampparit osallistuivat kaikkiin mainittuihin lenkkeihin, sekä vielä sunnuntaiaamun viimeiseenkin lenkkiin. Ahkerimmille kertyikin viikonlopun aikana puolensataa tamppauskilometriä.

Maastoon tehdyt urat näkyvät nyt melko hyvin alueen joka kolkassa. Polkujen linjaus ja urautus on tärkeätä myös suojelullisessa mielessä, jotta kulkemiselle osoitetaan selkeä koti. Täysin uudet reitit on maalattu metsään keltamullalla ja reittejä seuraava puuvillalanka on edelleen maastossa. Vanhat ja olemassa olevat polut ovat vielä merkkaamatta, tai ovat jo merkattu kauan sitten eri värein jonkun muun toimesta. Reitit kulkevat alueen halkaisevan sähkölinjan yli monesta kohtaa. Näillä kohden tullaan tekemään vielä lisämerkintää, sillä urat eivät näy kovin hyvin linjan alueella.

Uutta polkua ja keltamultamerkki.

 

Talkoiden aikana osallistujat saunotettiin pariinkin otteeseen ja kyllästettiin talkookeitolla. Suuri kiitos keittiölle, saunamajurille, Ylitampeille ja Suurtampeille (lenkkivastaavat) sekä ennen kaikkea osallistuneille tamppaajille.

Järjestäjinä viikonlopulle toimivat Ekokumppanit, Tunturikerho Kolbma, Luonnonsuojeluliitto Tampere, Pirkanmaan luonnonsuojelupiiri ja Tampereen Taivaltajat.

Kiitos vielä kerran!

Pete