Pitkospuun tarina

Pitkospuun tarina

etusivu-reitit

Tervehdys!

Polkulinjaukset, onnistuneet tamppaustalkoot (kiitos vielä kaikille osallistujille!), pitkospuutyöt ja muut raivaustyöt alueen osalta alkavat olemaan hyvässä mallissa. Projektissa lähestytäänkin seuraavaksi kovaa vauhtia kohti isoja rakennetöitä viitoituksen, laavujen ja opastaulustojen osalta. Laavurakentamisen ihmeelliseen maailmaan onkin vuoro hypätä seuraavassa blogissa erityisellä pieteetillä, sillä silloin käydään läpi ensimmäisen valmistuvan kokonaisuuden (Saarijärvi) projektia pala palalta. Tässä kuitenkin jo tervantuoksuinen teaser:

Laavun tervakäsittelyä.

 

Saarijärven laavu seisoo upealla paikalla.

 

Ennen syvempää laavuanalyysiä kuitenkin hieman kokokonaiskuvaa alueen tilanteesta sekä tarinaa pitkospuista.

 

LUONTO KESKIÖSSÄ

Kintulammin alueesta on tarkoitus tehdä uniikki luonnonmukainen ja monimuotoisuutta korostava retkeilyalue, josta pääsisi nauttimaan mahdollisimman moni. Kokonaisuuden keskiössä on tietysti upea luonto. Verrattain pienellä alueella on nähtävissä valtava määrä erilaisia kiehtovia luontokokonaisuuksia. Alueelta löytyy niin majesteettisia kilpikaarnamäntyjä, satumetsäistä lahopuukuusikkoa, vaikuttavia haavikkoja, jylhiä kalliojärvimaisemia, jättikeloja kuin mystisesti sisäänsä kätkeviä suoalueitakin.

Tätä on haluttu korostaa myös työvaiheissa. Toteutusta on tehty mahdollisimman luonnonmukaisella ja uusiutuvuutta sekä kierrätystä korostavalla tavalla. Polkulinjausmerkintä puustoon on toteutettu keltamullalla, pitkospuu on uusiokäytettyä ja puutapein kiinnitettyä, laavut toteutetaan suurin osin kierrätetystä hirrestä, puut ja viitat on käsitelty rautasulfaatilla ja viittatolppien alapäät on poltettu vanhalla japanilaisella tekniikalla. Tolpat ovat materiaaliltaan siis normaalia mäntyä, eivätkä käsiteltyä kestopuuta.

Viittatolppien maanalaisen osuuden käsittelyä.

 

PITKOSPUUN TARINA

Alueen pitkospuiden tarinaan liittyy erittäin läheisesti hiki ja lihasvoima. Suuret kiitokset rankasta operaatiosta kuuluu useiden yhdistysten kautta yhteisesti operoiduille talkoille ja talkoolaisille, sekä valtavan urakan tehneelle Tampereen Sarka Oy:lle. Sarkan “metsätyöryhmän” puutapein asentamat pitkospuut antavat alueelle aivan uudenlaisen perspektiivin. Lisäksi on luonnon kannalta tärkeää, että retkeilijät pysyvät pääosin linjatuilla urilla, jottei märkien kohtien vuoksi polut laajene kattamaan isoja metsäalueita kenkien kuivana pitämiseksi ja lätäköitä kiertäessä.

Onkin mielenkiintoista ottaa vaikkapa hieman uudenlainen näkökulma retkeilyyn ja tutustua esimerkiksi Laukkisuon läpäisevään pitkään pitkospuuosuuteen, pysähtyä kuuntelemaan sen kätkevää hiljaisuutta ja syventyä samalla alla olevaasi – pitkospuuhun, jolla on jo itsessään tarina kerrottavanaan.

Pitkospuun asennusta välillä Kirkkokivi – Kaukaloinen.

 

Ihan pian on luvassa kunnon laavupaketti, mukavaa viikkoa!

 

/Olli